Mungo klíčky jako jeden z prvků péče o své zdraví

Fazolky mungo jsou velmi drobná odrůda luštěnin a známe je především v podobě naklíčených semen z prvních supermarketů, kde se objevovaly již krátce po sametové revoluci. Lze je jíst i syrové, což samozřejmě neplatí pro velké druhy fazolí, které jsou v syrovém stavu toxické. Pochopitelně je možná i tepelná úprava, ale největšího zdravotního přínosu docílíme nakličováním.

klíčky

Jak je optimálně nechat vyklíčit

U klíčků z obchodní sítě nemáte jistotu, v jakém prostředí klíčily, a jak dlouho a za jakých podmínek jsou transportovány na chlazený pult a skladovány. Výhodnější je vypěstovat si je doma. Dnes se na trhu rozšířily speciální nakličovací misky a sklenice, s nimiž je práce velmi snadná, a lze takto nechat vzejít i více druhů semínek najednou. Můžete se pak těšit kromě mungo klíčků i z naklíčeného hrachu – pučálky, řeřichy, nebo zeleného ječmene.

Jak dlouhé klíčky sníst

V supermarketech se nejčastěji objevují klíčky dlouhé zhruba 2 – 3 cm, jsou ale spíše nahořklé. Někteří lidé však preferují kratší, zhruba centimetrové, které jsou sladké a chutnější. Každopádně dbejte na to, aby rostlinky nezačaly zapouštět kořínky, v té chvíli se do nich koncentrují živiny a klíčky pak ztrácí na své výživové hodnotě.

mungo

Čerstvé nebo skladované

Ideální je sníst je syrové, jen tak se v nich zachovají enzymy potřebné pro trávení a nejvíce nutričních látek. Skladovat je můžete zhruba 5 dnů v chladničce. Pokaždé je však před konzumací řádně proplachujte vodou. Vhodné jsou jako příloha k chlebu s pomazánkovým máslem nebo tvarohovým sýrem, do zeleninových salátů, ale lze je přidávat i do polévek a omáček. Výhodou naklíčených luštěnin je především výborná stravitelnost. V procesu klíčení totiž dochází k biochemické reakci štěpení složitých sacharidů na jednoduché a tím pádem vůbec nenadýmají. Pamatujte však na zlaté pravidlo střídmosti. Naklíčené potraviny jsou koncentrátem živin, a abyste nepřetěžovali trávicí orgány, přijatelné denní množství je maximálně 10 gramů, tedy jedna polévková lžíce.

Previous post Nebankovní hypotéky pro podnikatele
Next post Člun se může hodit