Bylinková zahrádka

Pažitka

Tato nenáročná bylinka se pěstuje pro svou nať, která má svoji specifickou chuť. Celý název této rostliny je Pažitka pobřežní a pochází ze Středomoří. Pěstování pažitky je velmi jednoduché, stačí jí slunné místo s propustnou zeminou a dostatkem vápníku. Tuto bylinku využijeme na dochucení pokrmů studené i teplé kuchyně, výborná je také v polévkách.
kvetoucí pažitka

Bazalka

Bazalka pravá je původem z Indie. Je to velmi aromatická bylinka, jejíž chuť a vůně dokáže zpestřit mnoho druhů jídel. Velmi často se kombinuje s rajčaty a těstovinami, ale své uplatnění najde v jakémkoliv pokrmu. Bazalka pro svůj správní růst potřebuje hodně světla a teplé stanoviště. Jako půdu pro bazalku můžete použít jakýkoliv substrát nebo postačí i obyčejná zahradnická zemina.

Meduňka

Meduňka lékařská je léčivka s typickou vůní citronu. Používají se hlavně její listy, ze kterých se dělá čaj. Tento čaj má zklidňující účinky, podporuje dobrý spánek a celkově harmonizuje organismus. Meduňce nejlépe vyhovuje propustný substrát. Je to trvalka, která vám každý rok na záhonu znovu vyroste a obdaruje vás svými voňavými lístky.

Máta

Kdo by neznal mátu peprnou a její svěží mentolovou chuť. Máta má blahodárné účinky na naši trávicí soustavu, zklidňuje žaludek a střeva, příznivě působí na žlučník a slinivku. Nejčastěji nachází své využití ve formě čaje, který si můžete připravit i ze sušených listů této rostlinky. Je velmi nenáročná na pěstování, vyhovuje jí i obyčejná půda na zahradě a dokáže se i sama rozmnožit pomocí oddenků.
beruška na levanduli

Levandule

Levandule lékařská za poslední roky nabírá na popularitě. Dají se využít veškeré nadzemní části této rostliny. Má typickou vůni a využívá se pro výrobu mastí, vůní, čajů a nebo si můžete vyrobit levandulový cukr. Pro levanduli v zahradě musíte najít suché a slunečné místo s propustnou zeminou.

Previous post Když roky přibývají
Next post Skákání pro radost i pro zdraví