Sladkou tečkou na konec by měl být dezert, podávaný na konci hlavního jídla dne. Kulinářské skvosty, za kterými se často jezdí do země jejich vzniku, si tady v tomto článku představíme. Čemu se říká to pravé rozmazlování chuťových buněk?
Vysoká gastronomie
Navštivme taje cukrářské gastronomie a představme si tři z receptů, po kterých by se většina lidí mohla utlouct; jedná se o nejslavnější a nejžádanější zákusky a dezerty na světě. Čeho si cení cukrářská gastronomie nejvíc? Kvality surovin a nečekaných a inovativních kombinací chutí.
Pojďme si to dokázat na následujícím přehledu:
· Čokoládová láva
Jedná se o velmi vyhledávaný fondant tvaru dětské bábovičky. Uvnitř nás ale nečeká vlhký písek, avšak horké překvapení v podobě tekuté čokolády, která z fondantu vyteče při rozříznutí. Existuje spousta nejrůznějších variant, jakými lze tuto čokoládovou chuť zvýraznit – a mluvíme o mátové zmrzlině, silném chilli, limetce, či malinové omáčce. Podle šéfkuchařů je tajemství v samotném aktu pečení v troubě a také v tom, jak fondant přizdobíme. Ideální je podávat fondant s kyselou příchutí zmrzliny či omáčky.
· Tiramisu
Italská legenda, jež se připravuje z mascarpone: vyšlehaného sýra ze syrových žloutků a cukru. Krém je prokládán piškoty máčenými v expresu. To se ještě dochucuje likérem s mandlovou příchutí. Na povrchu se posypává hořkým kakaem nebo zrnky kávy. Právě tento dezert závisí na kvalitě surovin a přesnosti provedení. Podle šéfkuchařů záleží na krému. Kupodivu se jedná o velmi mladý recept z počátku sedmdesátých let.
· Panna Cotta
Zůstaňme v Itálii, konkrétně ve městě Piemont. Zde se podle slov místních už v devatenáctém století začal vyrábět slavný dezert ze smetany, cukru a želatiny. Základem a tajemstvím všeho je krém, který je velmi křehký a háklivý na přípravu. Celý dezert se kombinuje s lesním ovocem, jahodami, exotickým ovocem nebo s čokoládou.